Historisk tillbakablick

EA Scanner startade någon gång under försommaren 1997 i en karg källare i Mullsjös utkant, vid den tiden fanns inga instrument, inga låtar, inga pengar – bara två pojkar och en dröm…

”Det var doften av plektrum som fick mig upp ur sängen på morgonen”, förklarar Erik.

Styrelsen ville satsa utomlands

På den tiden var dagens råbarkade rockhjältar ungefär lika impulsiva som idag. Därför beslöt styrelsen i EA Scanner att enda sättet att hålla bandets medlemmar utanför kändisskap och tragiska tonårsöden var att bandet skulle satsa på en kariär utomlands.

”Jag minns att jag var totalt vansinnig på beslutet då. Min stora dröm på den tiden var att slå igenom i Tidaholm Rock Awards med basgången till You must die I’m alone and best, med Bloodhound Gang, berättar Adam.

Tyskland blev vändningen

Utlandssatsen skulle visa sig vara ett lyckat drag. I februari 2002, efter 5 års sena nätter, tusentals mil i buss, hundratals bröllop och många punkteringar slog sig EA Scanner äntligen in på Tyska Billboard-listan med sin låt A wedding is a wedding.

”Den låten skrev jag på insidan av ett tuggummipaket efter en vild natt i Bayern. Gitarriffet skulle kunna välta vilken ko som helst, kommenterar EA Erik.

Efter detta kom framgångarna i rask följd och bandet har sedan genombrottet haft en skivförsäljning samt orderingång som pekat spikrakt uppåt. Och så, efter 13 år i branchen, 11 guldskivor och ett medlemskap i ”Weddingrockers Hall of Fame” var det dags för bandet att ha sin första spelning på svensk mark. En dag i Oktober 2010, efter 13års väntan hos dom svenska fansen entrade EA Scanner scenen på en bröllposfest i Stråkenhallen.

”Den svenska rocken är på väg att dö ut. I dagens samhälle plockar ungdomarnas musikidoler fram sina nya hits slumpmässigt ur en dator. Men det finns räddning…”